Baixa visió i ajudes tècniques

Es considera baixa visió quan una persona té una limitació visual, tot i la correcció òptica, que li dificulta o impedeix realitzar activitats i tasques del dia a dia com llegir, veure la televisió o baixar escales. Es considera baixa visió quan l’agudesa visual és menor al 30% o té un camp visual inferior a 30º, corresponent a una condició lleu. Quan l’agudesa visual no supera el 10% es valora com a severa.

Algunes de les patologies que provoquen la baixa visió poden ser la degeneració macular associada a l’edat (DMAE), la retinopatia diabètica, el glaucoma o la retinosi pigmentària, entre d’altres.

La baixa visió afecta especialment a les persones amb edat avançada, ja que moltes de les patologies que la causen venen en aquesta edat. Tanmateix, pot afectar també a persones de totes les edats, ja que pot tenir el seu origen en altres causes. S’estima que al món hi ha 135 milions de persones amb baixa visió.

 
Quines són les ajudes per la Baixa Visió?

  • Filtres

Son unes lents especials que ajuden a millorar el contrast i a protegir-se de la llum solar. Recomanables per controlar l’enlluernament, realçar el contrast i l’adaptació a la llum.

  • Lupes

Les lupes són la solució per la baixa visió més senzilla i habitual. Les seves lents augmenten la grandària dels objectes i permeten mantenir distàncies de treball molt curtes per a un ús ocasional i puntual.

  • Telescopis

Ens proporciona l'augment de la imatge d'un objecte llunyà, com per exemple veure la televisió o el nom d’un cartell, produint imatges més grans i més pròximes, però redueix el camp visual i la lluminositat i no permet caminar amb ell.

  • Telemicroscopis

Permet augmentar la grandària de la imatge d'objectes pròxims, sense necessitat d'acomodació. Els telemicroscopis tenen els mateixos avantatges i inconvenients que el telescopi, amb la diferència que canvia la distància de treball, disminuint aquesta com més gran és la potència de la lent d'aproximació.

  • Ajudes electròniques i lupes electròniques

Les ajudes electròniques són els dispositius que permeten a les persones amb baixa visió veure els petits objectes mitjançant una pantalla. L’avantatge d’aquestes lupes és que la mida de la pantalla pot variar, des de 3 fins a 12 polzades i pots regular la grandària necessària a cada persona, per exemple, alhora de llegir un text. Així, cadascuna de les lupes cobreix la necessitat de cadascú segons la quantitat i la qualitat de visió de cada client.